Dywan to standardowy element wyposażenia wielu wnętrz. Jednak, aby pełnił on nie tylko funkcję użytkową, ale też ozdobną, konieczna będzie jego odpowiednia pielęgnacja. Nieumiejętne usuwanie plam z dywanów może bowiem skończyć się uszkodzeniem struktury lub odbarwieniem materiału.
Jakie są najczęstsze zabrudzenia pochodzenia spożywczego?
Najtrudniejsze do usunięcia, a jednocześnie najczęściej występujące zabrudzenia mają pochodzenie spożywcze. Tego typu plamy pojawiają się głównie na tekstyliach podłogowych usytuowanych w jadalniach, salonach czy na tarasach i balkonach. Typowe zabrudzenia spożywcze powstają za sprawą słodkich syropów i soków owocowych, kawy i herbaty, ketchupu, musztardy, tłuszczu, czekolady, coca-coli, mleka, wina, jajek czy gumy do żucia. Wiele osób obawiając się samodzielnych prób usuwania tego typu plam, zgłasza się w tym celu do profesjonalnych pralni. Podmioty tego rodzaju oferują nie tylko standardowe pranie wykładzin i dywanów w celu pozbycia się z nich zabrudzeń, ale eliminują również niewidoczne roztocza, bakterie czy alergeny, które zalegają w strukturze materiału. Czyszczenie dywanu z pojedynczych plam pochodzenia spożywczego nie zawsze wymaga jednak zastosowania profesjonalnych preparatów i specjalistycznych technologii.
Jak samodzielnie usunąć plamy z produktów spożywczych?
Skuteczne usuwanie plam wymaga dostosowania metody czyszczenia do rodzaju zabrudzenia. Przykładowo plamy z herbaty oraz tłuszczu eliminuje się za pomocą roztworu octu. Z kolei do usuwania plam z kawy najlepiej sprawdza się łagodny roztwór amoniaku. Nieco mocniejszy roztwór amoniaku będzie pomocny przy usuwaniu plam z czekolady, mleka, ketchupu, musztardy oraz coca-coli. Natomiast, aby pozbyć się z wykładziny gumy do żucia, zaleca się jej zmrożenie (np. przy pomocy kostek lodu), aż do momentu stwardnienia, kiedy to można ją wykruszyć. Stare plamy po sokach można rozjaśnić przy pomocy soku z cytryny lub roztworu kwasku cytrynowego. Podobny efekt da również szare mydło, ocet, amoniak czy denaturat. Uporczywą plamę można z kolei nasączyć olejkiem dla niemowląt lub margaryną, a następnie zebrać papierowym ręcznikiem i wyczyścić detergentem.
Do najpowszechniejszych zabrudzeń dywanów i wykładzin należą te pochodzenia spożywczego. W celu zabezpieczenia dywanów warto więc pomyśleć o ich impregnacji. Metoda ta nie gwarantuje oczywiście 100% pewności, ale znacznie ułatwia usuwanie ewentualnych plam, zmniejszając chłonność włókien.